Rahsia Kecantikan ,shhh !

Definisi Kecantikan menurut beberapa negara :
Wanita Jepun :
Di Jepun, kulit itu adalah kunci dari kecantikan. Wanita di Jepun mempunyai kulit lembut & cantik tanpa bekas, terutama di wajah mereka. Hal ini disebabkan kerana wanita Jepun suka mengkonsumsi makanan & minuman yang mengandung collagen. Di Jepun, collagen sangat mudah ditemukan di supermarket, bahkan sudah banyak restoran yang menyediakan makanan yang mengandung collagen. Tujuan mereka mengkonsumsi collagen adalah agar kulit mereka tetap halus, karena collagen adalah protein utama yang menyusun 75% area kulit dan berfungsi memberikan kekuatan dan kehalusan pada kulit.
Kulit wanita di Jepun memang halus, tapi tetap saja belum terasa lengkap tanpa rambut yang lurus, kerana rambut lurus di Jepun juga dianggap cantik, dan kebanyakan rambut-rambut wanita Jepun itu memang lurus-lurus. Rambut lurus memang diibaratkan dengan gadis cantik di Jepun.

Wanita India :
Wanita di India mencampur turmeric, lemon, dan honey untuk dioleskan ke kulit mereka, pada hari-hari perayaan seperti pernikahan atau acara keluarga. Mereka selalu memakai perhiasan, dan baju yang berwarna terang serta tanda merah di dahi mereka pada saat-saat tertentu. Tanda merah di dahi mereka biasa disebut kumkumApa hubungannya rambut indah di India dengan para wanita di AS? Sekitar 25% rambut palsu di AS didatangkan dari hasil pengorbanan wanita-wanita di India. Para wanita di India mengorbankan rambut mereka untuk upacara keagamaan Hindu, dan mereka percaya bahawa dewa mereka sangat suka rambut. Kuil Hindu tersebut otomatis kedatangan banyak rambut, Lalu untuk apa semua rambut tersebut? ternyata rambut tersebut mereka jual ke pasaran, dan meraup keuntungan sebanyak 18 juta dollar per tahun (1 $ = Rp 10.340). Seorang ahli penata rambut mengatakan bahawa kualiti yang paling bagus mutunya adalah rambut orang India.

Wanita Iraq :
Bagi wanita di Iran, kecantikan adalah memiliki hidung mancung yang mungil. Para wanita di Iran sangat suka dengan hidung mungil nan indah, karena para wanita di Iran biasanya memakai pakaian yang menutupi tubuhnya dari ujung rambut hingga kaki, kecuali wajah. Tapi Pertanyaannya "Apakah semua orang memiliki hidung cantik & mungil?" jawabannya "Tidak."Sesungguhnya kebanyakan wanita di Iran memiliki hidung yang besar, dan oleh kerana itu, mereka rela melakukan segala cara untuk memperbaiki hidung mereka. Biasanya mereka melakukan operasi untuk memperindah hidung mereka, dan kerana itu, negara Iran menjadi negara dengan jumlah operasi hidung terbanyak di dunia. Ternyata selain untuk kecantikan, operasi mereka juga menentukan status atau kedudukan, dan biasanya mereka memakai semacam plester di hidung mereka sebagai tanda bahawa hidung mereka telah dioperasi. Lucunya, banyak wanita di Iran yang memakai plester hidung walaupun mereka tidak melakukan operasi.